facebook
O ČOVJEKU I PSU

O ČOVJEKU I PSU

Smatra se kako je ljubav čovjeka i psa nastala iz obostranog interesa – i pas je uz čovjeka našao sigurnost, toplinu i siguran dom – čovjek je zapravo poništio, vjerojatno i ne sluteći, najvažnije pravilo prirode kad je pas u pitanju – učinio mu je život u čoporu manje smislenim i na kraju potpuno nepotrebnim!

DROGIRANI HITLER NA ČELU DROGIRANE VOJSKE

DROGIRANI HITLER NA ČELU DROGIRANE VOJSKE

Godinama se sa divljenjem navodilo kako nijedna vojna sila nije tako moćno i kao kroz puter prolazila tuđe obrambene redove, ismijavana je Francuska i njezina vojska, a onda je stidljivo, prvo u njemačkom tjedniku „Der Spiegel“, prvo 1985., a nakon toga i 1989. aktualizirana teorija o čudesnoj tableti koja je pravi razlog njemačke vojne dominacije na početku Drugog svjetskog rata. Danas o tome već postoje i ozbiljne studije i knjige, poput one Normana Ohlera pod nazivom „Potpuna ekstaza“....

AVANTURA, AVANTURA...

AVANTURA, AVANTURA...

Sami temelji stripovske avanture začeti su u klasičnoj literaturi. Sve osnovne karakteristike strip junaka zametnute su u britanskoj i europskoj književnosti 18. i 19. stoljeća, svim onim klasicima koji su zapravo stripovi prije samog stripa, a kasnije su doživjeli bezbroj stripovskih i filmskih adaptacija. Još kad je Jules Verne u drugoj polovici 19. stoljeća odlučio provesti nas svijetom u balonu, odvesti nas duboko pod more, pa sve do samog centra našeg planeta, avantura je postala...

ZA SVE JE KRIV ŽUTI DJEČAK !

ZA SVE JE KRIV ŽUTI DJEČAK !

Sam pojam „comic – strip“ zapravo otkriva dvije bitne značajke stripa, comic je nešto komično, humoristično, a strip je engleska riječ za traku, odnosno niz nečega, u ovom slučaju jedan red, niz ili, još popularnije u stripovskom svijetu – kaiš!

BAŠ SU ŠAŠAVI TI RIMLJANI ?

BAŠ SU ŠAŠAVI TI RIMLJANI ?

Iako ih čitatelji Asteriksa znaju uglavnom kao uplašene mlakonje koje kao od šale šamaraju mali galski junak i njegov vjerni Obeliks, rimski vojnici u stvarnosti su bili daleko od toga. Iako povijest pamti još neke velike i čuvene osvajačke vojske, od one Aleksandrove, preko Napoleonove, pa sve do njemačkog Wermachta, većina onih koji se razumiju u povijest ratovanja vjerojatno će potpisati kako su rimske legije bile nešto što je zauvijek promijenilo poimanje ratovanja, vojne službe i...

PUŠKA KOJA JE OSVOJILA DIVLJI ZAPAD

PUŠKA KOJA JE OSVOJILA DIVLJI ZAPAD

Kad jedan film nazovete po modelu puške i svi odmah znaju o čemu se radi, onda je jasno zašto se za „Vinčesterku“ kaže kako je osvojila Zapad. Amerikanci na spomen „Vinčesterke“ odmah skaču, svaki od njih ima neku priču o njoj, a velika je vjerojatnoća da ćete, pogotovo na Srednjem zapadu, naići na vlasnika dobro očuvane „vinčesterke“, bilo da se radi o nekom modelu iz prvotne serije, bilo da se radi o kasnijim verzijama.

DVOJAC KOJI JE AUTIMA DAVAO DUŠU

DVOJAC KOJI JE AUTIMA DAVAO DUŠU

Oktanima nabijen dim mirisao je iz naizgled neozbiljnih crteža, a svaki automobil je nacrtan tako da u isto vrijeme prikazuje i dizajn i karakter vozila. I često vozača – vlasnika u njemu!

KO TO TAMO PEVA ?!

KO TO TAMO PEVA ?!

Po mnogima ponajbolji film snimljen na ovim prostorima ove godine slavi 40 godina od premijere. Film nevjerojatno pamtljiivih scena, pejzaža i citata, ponekad nazivan i komedijom apsurda, generacijama odraslima osamdesetih i devedesetih više je od samog filma. „ Ko to tamo peva“ gotovo da je generacijski film, iako je originalno radnjom smješten puno godina ranije – u 1941., on je zapravo poslužio tim generacijama na više načina.

BALADA O JEDNOM PIPERU

BALADA O JEDNOM PIPERU

Prije točno 45 godina prvi puta se u svijetu stripa pojavio Jerry Drake, odnosno Mister No. Osvježenje u pomalo učmaloj ponudi Sergija Bonellija svakako je predstavljala činjenica kako novi junak nije smješten u doba klasičnih vestern klišeja, a i radnja stripa zamišljena je na potpuno drugoj strani Amerike – onoj Južnoj, u prašumama i močvarama oko Manausa.

GLUMCI I HEROJI SA FILMSKOG PLATNA

GLUMCI I HEROJI SA FILMSKOG PLATNA

Među holivudskim glumcima mnogo je heroja. Spašavali su Ameriku na svaki mogući način. I od svake moguće napasti. Neki su to činili više puta u karijeri, a nečija karijera je gotovo isključivo posvećena obrani SAD-a, kako od vanjskih, tako i od unutarnjih neprijatelja.

OTKUD MAJSTOR CRTAČ U SUDNICI ?!

OTKUD MAJSTOR CRTAČ U SUDNICI ?!

U doba kada kamere i fotoaparati bilježe sve, nelogično je – pa i pomalo je čudno vidjeti kako postoji „službeni crtač“, te je sasvim, pak, logično upitati otkud on tu? I tko je u pitanju? Tko ga je ovlastio? Tko ga je tu postavio?

BALADA O KOLEKCIONARIMA

BALADA O KOLEKCIONARIMA

Biti pasionirani skupljač stripova prava je gorko – slatka balada, urnebesno putovanje ljudskim emotivnim i duševnim stanjima, financijskim uzburkanim vodama. Odiseja je ponekad mala maca za sve nas.

Tex Willer i njegov biftek

Tex Willer i njegov biftek

Ako ste ljubitelji Texovih avantura, pa čak i ako ste vegetarijanci ili vegani, morate imati veliko poštovanje prema kultu koji je stvoren uz ovog junaka – biftek s brdom krumpirića!

Onley Fools and Horses

Onley Fools and Horses

Upravo sam otkrio da me žena laže. Svako jutro dok izlazim iz kuće kaže da će da me ostavi, i svaki put kad se vratim, još je tamo. (Denzil)

Aerosmith dobivaju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih

Aerosmith dobivaju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih

Najavljeno je kako će u četvrtak, 14. veljače u 11:30 na Holivudskoj stazi slavnih biti otkrivena zvijezda u čast grupi Aerosmith i njihovim velikim postignućima. Bit će to 2,657. zvijezda u sklopu “Walk Of Fame”-a, a na popularnom Hollywood Boulevardu će biti smještena ispred Glazbenog instituta.