facebook
"Sviraj ponovo,Sam.Sviraj As Time Goes By"....

"Sviraj ponovo,Sam.Sviraj As Time Goes By"....

"Sviraj ponovo,Sam.Sviraj As Time Goes By"....

Mnoge holivudske filmske zvijezde u jednom trenutku dožive vrhunac svoje karijere,ali sve to polako počinje da blijedi dok nakon nekoliko decenija konačno ne padnu u  zaborav.Ali to nije slučaj sa Humphreyem Bogartom,Karijera ovog velikog karizmatika i zavodnika,te jednog od najvećih američkih i svjetskih glumaca uopće,imala je suprotan put.On je tek u kasnijim godinama postao popularan,potom i najplaćenija zvijezda Holywooda.Čak i danas,nakon više od šezdeset godina od smrti Humphey važi za jednu od najvećih megazvijezda u povijesti filma.

Rođen je krajem 1899. u imućnoj obitelji,otac mu je bio ugledni hirurg,a majka komercijalni ilustrator.Kao dijete iz bogate obitelji,pohađao je privatne škole,što je tipično za američke bogataške porodice.Veoma nezainteresovan za školovanje 1918. godine je izbačen sa prestižnog koledža ,,Phillis Academy" Nedugo nakon toga odlazi u mornaricu,gdje će nešto kasnije da zaradi i svoj prepoznatljivi ožiljak.

Nakon povratka iz mornarice se vraća kući,gdje zatiče svog oca u veoma lošem zdravstvenom stanju.Takođe je i njihova finansijska situacija bila vidno lošija nego kad je otišao u mornaricu,te se stoga odlučio odmah zaposliti da bi pomogao svoju porodicu.Pokušao je raditi razne poslove,poput brodara,prodavača obaveznica,te čak poslove scenariste,redatelja i producenta,ali bez većeg uspjeha.Na kraju pokušava da se okuša u glumi,tako da 1921. godine doživljava svoj pozorišni debi.Nakon ove,dobio je uloge u još nekoliko predstava,a zanimljivo je da ne samo što mu se gluma veoma dopala,nego mu je i išla od ruke.Uporedo sa glumačkim početcima,on je postao i alkoholičar.

,,Louis,mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva."

Do kraja 30-ih godina nastavlja da glumi u pozorištu,te  povremeno dobija sporedne uloge u nekim filmovima.Glumački proboj stiže 1941. godine sa filmom ,,Visoka Sierra" gdje tumači poprilično kompleksan lik.Zahvaljujući sjajnim kritikama,stigla su nova poznanstva,te dobija ulogu za film ,,Malteški Soko" koji postaje pravo remek djelo.Već tada nije bilo osobe u Holywoodu koja nije čula za Humphreya.Sa svakim sledećim filmom slijedili su trijumfi,nedugo potom postaje i najplaćeniji glumac.Redaju se mnogi,kasnije već kultni filmovi poput Casablance,Duboki San,Otok Largo,Blago Sierra Madre te mnogi drugi... Godine 1951. za ulogu u ,,Afričkoj Kraljici" dobija Oskar za najbolju mušku ulogu.U karijeri se sveukupno pojavio u 75 dugometražnih filmova.

,,Od svih lokala u svim gradovima u cijelom svijetu,ona uđe u moj."

Bogart je iza sebe već imao tri nesretna braka,kada je upoznao tada veoma mladu glumicu Lauren Bacall,na snimanju filma ,,Imati i Nemati" Vrlo brzo su ušli u ljubavnu vezu,koju će nekoliko godina kasnije ozvaničiti i brakom koji će biti vrlo turbulentan,sa mnogo obostranog nevjerstva,ali Humphrey i Bacall će ostati zajedno sve do kraja.Iako su znali da su stvoreni jedno za drugo,problem im je pravila velika razlika u godinama.Zajedno su glumili u još tri filma,a iz njihovog braka su dobili sina i kćer. ,,Nitko nikad nije napisao bolju ljubavnu priču od one koju smo mi proživjeli" izjavila je glumica,nedugo prije svoje smrti 2014. godine.

Bogart je kao strastveni pušač,obolio od raka jednjaka,a od posljedica bolesti je početkom 1957. godine i umro.Njegovi kremirani ostatci sahranjeni su na groblju Forest Lawn Memorial Park,u Kaliforniji.Zajedno sa njim zakopana je i mala zlatna zviždaljka koju mu je poklonila njegova supruga Bacall prije nego što su se vjenčali.U spomen na svog supruga,i njihov prvi zajednički filma na spomeniku je dala izgravirati: ,,Ako želiš nešto,samo zažviždi."

All comments

Leave a Reply