facebook
Onley Fools and Horses

Onley Fools and Horses

Popularna britanska serija Only Fools and Horses kod nas poznatija kao Mućke odavno se smjestila na sam vrh liste najgledanijih britanskih serija,a ogromnu popularnost doživila je i kod nas.U našoj zemlji,te u ostatku nekadašnje Jugoslavije se smatra najrepriziranijom serijom.

Prva epizoda ovog legendarne serijala prikazana je davne 1981. Nakon relativno slabog starta, postajala je sve popularnija,a danas se smatra jednom od najboljih uopće.Jedna od epizoda ,,Mućki'' i danas drži rekord,pogledalo ju je preko 24 miliona ljudi.

Naslov serijala zasnovan je na staroj engleskoj poslovici ,,Samo budale i konji rade za zaradu'' kojom se aludira na napor dva glavna junaka Delboya i Rodnia da izbjegavaju redovni posao i plaćanje poreza.Radnja serije se primarno fokusira na njihove uzaludne pokušaje da se obogate. 

,,Sljedeće godine u ovo vrijeme bićemo milijunaši'' česta je Delova uzrečica,koji se bavi prodajom različite,nekvalitetne i ilegalne robe ,a često upada u razne mućke,koje mu se svaki put obiju o glavu.Osim legendarne žute trokolice  Reliant Regal Rodney i Delboy posjeduju neregistriranu tvrtku Trotteri: usluge i poduzetništvo d.o.o. sa kojom djeluje na crnom tržištu,naravno,izbjegavajući svaki vid plaćanja poreza. Nerjetko posjećuju lokalni Peckhamski pub koji se zove ,,Kobilja Glava''

Serija je radnju smjestila u Peckham,neboder ,,Nelson Mandela,, u kojem se nalazio stan Trotterovih ,u Južnom Londonu.U stvarnosti,Del Boy i Rodney su zapravo živjeli u socijalnom stanu koji se nalazi u zgradi Harlech Tower u Actonu,u Zapadnom dijelu Londona.Scene Peckhama snimane su i u Bristolu,pošto producenti nisu mogli da garantiraju bezbjednost ekipi ako bi se one zaista snimale u Peckhamu.

Osim Dela,Rodneya i njihovog vremešnog djeda,koji su ispočetka bili jedini stalni likovi,napretkom serije te proširivanjem radnje,povećao se i broj stalnih glumaca,u likovima poput prodavca automobila Boycia i njegove supruge Marlene, kamiondžije Denzila,vlasnika Kobilje Glave Mikea,mladog švercera Mickey Pearcea,smetlara Triggera i ostalih....

Interakcija između Delboya i Rodneya,koji su dvije čiste suprotnosti,te manjak Delove kulturne uglađenosti,bez obzira na njegove pretenzije kroz pokušaje pogrešnog korištenja francuskih fraza,Rodnyeva glupavost,Boyciejeva snobovština izrodili su vrhunskim humorom smještenim u čak sedam sezona,koliko je snimana serija te devet posebnih božićnih specijala.

Del Boy,Rodney i Trigger su jedina tri lika koja su se pojavila u prvoj i zadnjoj epizodi,a Del i Rodney su se pojavili u svakoj od epizoda.

Trigger je u seriji Rodneya zvao Dave,iako ispočetka u samom scenariju nije bilo tako planirano.Međutim,glumac Roger Lloyd-Pack je svim glumcima na setu stalno mješao imena,tako da autor John Sullivan iz zafrkancije odlučio da upotrijebi u jednoj od epizoda,ali je ispalo mnogo smiješnije nego se nadao,tako da je odlučio da nadimak ,,Dave'' zauvjek ostane dio Mućki.

Del Boy je samo jednom pravilno upotrijebio francuski jezik u cijeloj seriji.To se desilo kad je sreo Denzila i rekao mu ,,Bonjour!'' Interesantno je,da se radnja te epizode dešava upravo u Francuskoj.

Tokom dvadeset dvije godine snimanja serije,korišteno je čak četrnaest vozila Relian Regal ,legendarnog žutog trotočkaša koji vozi Del Boy.Ovaj auto je često i krivo nazivan Relian Robin.

All comments

Leave a Reply