facebook
GLUMCI I HEROJI SA FILMSKOG PLATNA

GLUMCI I HEROJI SA FILMSKOG PLATNA

Među holivudskim glumcima mnogo je heroja. Spašavali su Ameriku na svaki mogući način. I od svake moguće napasti. Neki su to činili više puta u karijeri, a nečija karijera je gotovo isključivo posvećena obrani SAD-a, kako od vanjskih, tako i od unutarnjih neprijatelja.

No, većina su heroji na filmskom platnu, ili, bolje rečeno, u pikselima. U realnom životu tek poneki od njih zbilja je bio i heroj sličan onima koje je utjelovio na filmu. Neki su jedva primirisali vojnoj službi, neki su je uspješno izbjegavali. A neki, prilično neočekivani likovi među njima, pravi su ratni heroji!

No, krenimo redom, prvo oni najveći spasitelji, najmišićaviji među glumcima, najzajebaniji za savladati u filmu.

Arnold Schwarzenegger danas se vozi u vlastitom tenku, ali njegova vojna karijera prilično je tanka. Arnie je služio je vojsku, doduše austrijsku, nešto slično kao kod nas, čim je napunio 18 godina morao je postati gušter. I gledati prema željeznoj zavjesi, odakle je vrebala opasnost tih dana. No, svejedno su ga puštali iz vojske da bi se natjecao na body-building natjecanjima, pa je za vrijeme odsluženja vojnog roka uspio postati i Mr. Europe u juniorskoj konkurenciji. Kasnije je ušao u obiteljsku lozu Kennedyjevih i tu je počela politička karijera, a za vojnu ga nitko i ne pita. Ionako ima tenk.

Silvester Stallone je u vrijeme rata u Vijetnamu, recimo, uživao u Švicarskoj, gdje je bio trener ženske atletske ekipe u američkoj školi! Nikada nije bio u vojnoj službi jer je, nakon što je uredno predavao ispričnice o studentskom statusu i zdravstveni bilten, proglašen – nesposobnim! Ravni tabani ili nešto drugo, nitko ne zna.

Bruce Willis je dijete vojnog lica, majka mu je Njemica koju je otac upoznao za vrijeme službe u Zapadnoj Njemačkoj, a tamo je Bruce i rođen! Čovjek koji je toliko puta u krvavoj potkošulji spasio i Ameriku i svijet nije nikad zbilja bio u vojsci, ali je uvijek uživao igrajući „činove“. U stvarnom životu često obilazi američke trupe po svijetu, donosi darove, ali čim zapuca, vjerojatno se udalji na pristojnu udaljenost. Od par tisuća kilometara.

Slično vrijedi i za Dwaynea Johnsona, popularnog The Rocka, koji je čitav patriotski nabijen, rado obilazi američke trupe po svijetu, ali što se tiče angažmana kao vojnika – tu ga nećete pronaći! Dobro, možda su neka druga vremena.

Iako ga prati priča kako je bivši mornarički specijalac, Steven Seagal nije nikad bio u vojnoj službi. To je samo odjek njegove najpoznatije uloge u filmu Under Siege, gdje je kao bivši NAVY SEAL komandos sam sredio čitav odred negativaca koji su napali bojni brod Missouri. A onda to ponovio i u filmu Under Siege 2, samo ovaj put u vlaku. No, ovaj majstor borilačkih vještina ipak je jedno vrijeme bio zamjenik šerifa u rezervi! Što za jednog kuhara i nije loše.

Tom Cruise je ušao u prvu ligu Hollywooda s filmom Top Gun, ali u stvarnosti nikad nije ni primirisao vojnoj bazi i avionima. Samo na filmu Tom Cruise je bio kočoperni pilot, ali je zato podignuo popularnost tog poziva da je broj prijava za pilote nakon filma Top Gun porastao za 200 posto! 

Slično je i s Tomom Hanksom, koji je opčinjen Drugim svjetskim ratom i vojskom, te producira filmove u kojima se uzdiže ta tema na najviši nivo, ali od Spašavanja vojnika Ryana pa do najnovijeg filma Greyhound, njegova vojna karijera samo je na filmskom platnu! U ovom zadnjem filmu glumi kapetana bojnog broda, a tokom snimanja nije potrošena ni kap vode, sve je CGI! No, zato je dobio orden američkih rendžera – jer je pošteno i odano utjelovio lik američkog vojnika i časnika na filmu! Nije Purpurno srce, ali je bar nešto!

O Clintu Eastwoodu već smo pisali – bio je predodređen za vojnu službu, trebao je letjeti u Koreju, ali je čudnim spletom okolnosti završio kao učitelj plivanja u Kaliforniji. No, svejedno je uspio na jednom rutinskom letu pasti u more, doduše kao putnik u avionu gdje su bila samo dvojica – on i pilot. Vjerojatno je Clint tada rekao da mu je dosta uzbuđenja tog tipa u životu!

Charles Bronson je, pak, bio vojnik, osjetio je čak i Drugi svjetski rat – rođen u rudarskom dijelu Pensilvanije pod imenom Charles Dennis Buchinsky, Bronson je mogao birati – ili biti rudar ili nešto drugo! Izabrao je ovo drugo i završio na repu bombardera, gdje je opsluživao strojnicu na bombarderu B-17 i tukao po Messerschmidtima tokom čitave 1943.! Onda je otpušten, da bi se opet vratio 1945., te proveo rat u Europi i na Pacifiku na repu B-29 „Leteće tvrđave“.  I za to dobio probleme sa sluhom i Purpurno srce! 

Još jedan odličan glumac iz westerna, Jason Robards, bio je sudionik Drugog svjetskog rata – služio je na Pacifiku i to kao radio telegrafist na ratnom brodu – dva puta je potopljen od strane Japanaca, ali je oba puta uspješno spasio glavu. Na kraju su mu dali Grimizno srce jer je ipak plivati mimo svoje volje dvaput bilo sasvim dovoljno za nagradu. 

Još jedna zvijezda filma Bilo jednom na Divljem zapadu, američki miljenik, Henry Fonda, proveo je tri godine Velikog rata kao mornarički narednik, a još jedan Leoneov miljenik – Lee Van Cleef proveo je također Drugi svjetski rat na brodu – zvao se USS Incredible i lovio je podmornice, od Kariba do Mediterana i Crnog mora. Van Cleef je otpušten iz vojske s brončanom zvijezdom na reveru! Otud i onaj stav koji ga je proslavio.

Kakvi mekušci su mlađi glumci govori nam podatak da je pravi ratni heroj u stvarnom životu bila glumačka legenda Clark Gable. Filmski zavodnik, shrvan i ljutit nakon smrti prelijepe mu treće žene, Carole Lombard, koja je poginula vraćajući se avionom iz misije pomaganja američkih vojnika u Drugom svjetskom ratu, odlučio se prijaviti u vojsku. Iako na pragu svoje 41. godine i u tom trenutku možda i najveći holivudski glumac, Gable je bio je odlučan u nakani da vrati dug domovini – odbili su ga! Onda je pisao predsjedniku Rooseveltu – a ovaj mu uzvratio kratkom porukom – Sjedi gdje sjediš! 

No, legenda s brčićima bila je dovoljno tvrdoglava da su svi na kraju morali popustiti – pa je od 1942. Clark Gable u treningu – uskoro će ga sve odvesti do već spomenutog B-17, odakle će letjeti u bombarderske misije nad Europom, doduše, Gable će uglavnom snimati iz bombardera, ali legenda govori da je pomagao oko svega, od pucanja do bacanja bombi! Njegov angažman toliko je popularizirao odlazak u vojsku mladih Amerikanaca, da je čak i ljutiti Hermann Goering nudio nagradu onome tko mu donese glavu Clarka Gablea!

No, čak je i Clark Gable ništa spram Jamesa Stewarta, koji je kao sin jedinac, a usput i premršav čak i za vojsku, na početku odbijen, ali se uskoro udebljao samo zbog prolaska komisije za novačenje! Nije mu dugo trebalo da napreduje u zrakoplovstvu, pa je uskoro i on letio nad ratištima. Ukupno dvadeset uspješnih misija i čin brigadnog generala bili su konačan epilog ove zanimljive priče. Junak nezaboravnog božićnog klasika – Wonderful Life, u režiji Franka Capre, naizgled običan, miran lik iz susjedstva, zapravo je bio ljuti vojnik, što će potvrditi i njegov veliki prijatelj Gregory Peck, koji je opet bježao od vojske kao vampir od glogova kolca! Iako nije morao, James Stewart će ostati rezervni časnik sve do 1969.!

Što se ne može reći za John Waynea – popularni „Mister America“ nikada nije služio vojsku, a dobar dio karijere su ga pratile optužbe kako je kukavica koja je sredila neodlazak u vojsku. Istina je da je popularnog Dukea do kraja života pekla ta crna mrlja na biografiji, čak i više od činjenice da je bio ćelav i nosio tupe, pogotovo jer su mu spočitavali kako je dao vjetra petama baš dok su Japanci napadali Pearl Harbour, ali je prava istina navodno u tome da je komisija odlučila da ga kao oca četvoro djece ipak ne puste u rat. A i u tom trenutku još uvijek nije bio etabliran glumac. Imao je tek Poštansku kočiju iza sebe, prave stvari tek su dolazile.

Na kraju, bilo bi nepravedno ne spomenuti i Saurona, pardon Drakulu, pardon – Cristophera Leeja. Veliki britanski glumac bio je u službi Njezinog Veličanstva čitav Drugi svjetski rat – i to kao dio 260. skvadrona britanskih zračnih snaga, nakon čega je premješten u tajnu službu, te bio jedan od čelnih ljudi Odjela za specijalne operacije! 

S njim se tek donekle može mjeriti legendarni Alec Guinness (sjećamo ga se kao originalnog Obi Wan Kenobija ili potpukovnika Nicholsona iz Mosta na rijeci Kwai), koji je bio prvo dobrovoljac na fregati, a od 1943. zapovijedao lakim brodom kojim se doturala pomoć Titovim partizanima u Jugoslaviji!

I na kraju, opet natrag u Ameriku. Iako su u velikim filmovima glumili vojnike i ratne veterana, ni Robert De Niro ni Al Pacino nisu ni primirisali borbi, niti su bili u vojsci. No, to nije smetalo Pacina da vrhunski odigra veterana u Mirisu žene ili defilira na svadbi svoje setre u uniformi u Kumu. De Niro je odigrao nezaboravnu ulogu u Lovcu na jelene, a u scenama iz Vijetnama istaknuo se i Cristopher Walken, koji je opet odigrao sličnu kratku ulogu u Pulp Fictionu (scena sa Butchovim satom). No, ni Walken nije bio u vojnoj službi u stvarnom životu. No, znate li tko je zbilja bio marinac? Harvey Keitel! Mr. Wolfgang Wolf iz Pulp Fictiona je prije glumačke karijere zbilja bio marinac američke vojske - i to iskustvo smatra iznad svih u životu!

All comments

Leave a Reply